FNV Kaderberaad

FNV-Kaderberaad

November 2024

FNV VANUIT CRISIS NAAR STRIJDBARE VAKBOND

  1. Wat is er aan de hand?

De FNV is in crisis. Wat we daarvan zien is niet wat werkelijk die crisis veroorzaakt.

Wat we zien is: heftige discussies, verwijten en beschuldigingen binnen en tussen de verschillende organisatieonderdelen van de FNV zoals het Ledenparlement, het Bestuur en de medewerkers. Discussies die echter vooral over symptomen gaan, over rollen en verantwoordelijkheden en helaas niet over de werkelijke oorzaken van de crisis: een vakbond die het contact is kwijtgeraakt met grote delen van de werkende bevolking in Nederland. Met als gevolg: groot ledenverlies, minder inkomsten, reorganisatieplannen en bezuinigingen.

Bovendien: de FNV-sectoren, waarvan de leden samen de vereniging FNV en dus weliswaar feitelijk de vakbond vormen en ook formeel afvaardigingen hebben in het Ledenparlement, hebben nauwelijks een rol in de discussies.

  • Wat kunnen we daaraan doen?

Wij hebben als FNV-kaderleden onlangs een oproep gedaan aan alle betrokkenen binnen de FNV om “de rijen te sluiten”, om de eenheid te bewaren en samen de schouders te zetten onder het vormen van een strijdbare vakbond (zie bijgaande Oproep aan FNV-Bestuur, Ledenparlement en Personeel  >>>)

Verder stellen wij voor een Kaderberaad in het leven te roepen waarin (kader)leden uit zoveel mogelijk sectoren zijn vertegenwoordigd. Een netwerk, een overleg, een beraad dat zich zal bezighouden met het kritisch volgen en waar nodig interveniëren in de ombouw van FNV tot een strijdbare vakbond die van onderop is opgebouwd.

Zoals gezegd een Kaderberaad waarin kaderleden uit zoveel mogelijk sectoren zijn vertegenwoordigd. Zodat we samen invulling kunnen geven aan het vormen van een strijdbare en democratische vakbond. Want in onze optiek wordt de vakbondsdemocratie zo georganiseerd dat de leden het voor het zeggen hebben: dat besluiten worden genomen op basis van discussie over – als regel – voorstellen van de gekozen leiding. Een vakbond waarin de werkorganisatie van medewerkers ondersteunend is.

We rekenen erop dat delen van FNV die wel een organisatie ‘van onderop kennen’ en strijdbaar zijn zich op een of andere wijze zullen aansluiten. Want eenheid aan de basis van allen die een democratische, strijdbare bond nastreven is een voorwaarde om de huidige crisis te boven te komen.

Wij roepen daarom ook de achterban van RhP op, allen die de Nieuwsbrief ontvangen, om zich aan te sluiten bij dit beraad. Laat daarom weten in welke provincie / gemeente je woont en of je een rol wilt spelen in de opbouw van dit beraad, dat om praktische redenen ook regionaal georganiseerd zal moeten worden.

LEES VERDER over de crisis en onze voorstellen FNV VANUIT CRISIS NAAR STRIJDBARE VAKBOND  >>>


Leden van het Kaderberaad hebben contact gehad met de Bondssecretaris Bart Plaatje om te overleggen hoe het Kaderberaad kan worden ingepast in de FNV-structuur. Als
mogelijkheid daarvoor werd genoemd de vorming van een ‘netwerk’.
Als belangrijk onderwerp voor het kaderberaad is geopperd het raadplegen van de
(kader)leden van FNV over de belangenbehartiging bij het invaren in het nieuwe
pensioenstelsel. Het gaat immers over het huidige of toekomstige inkomen van de leden, uit hun eigen gespaarde geld!
De Bondssecretaris zou daarover overleg voeren met Piet Rietman, portefeuillehouder
Pensioen in het FNV-Bestuur, en ons daarna informeren. Maar ook na twee
herinneringsmails hierover aan Bart Plaatje hebben we nog niets van hem gehoord.